Demonstration av robotdräkten HAL på Vitalis 2018

Robotdräkten HAL är ett så kallat exoskelett, som används som stöd vid strokerehabilitering. Nyligen avslutades kliniska tester med lovande resultat, vid Rehabiliteringsmedicinska Universitetskliniken och Karolinska Institutet vid Danderyds sjukhus. Nu har du chansen att se en demonstration av robotdräkten, i Robotdalens monter på konferensen Vitalis 2018.

Robotdräkten HAL (Hybrid AssitiveLimb) är ett så kallat exoskelett som förstärker kroppens egen rörelse. Innovationen är framtagen av det japanska företaget Cyberdyne Inc. och är en av Robotdalens internationella etableringar.

Dräkten har testats vid Rehabiliteringsmedicinska Universitetskliniken och Karolinska Institutet vid Danderyds sjukhus och de kliniska testerna visar på lovande rehabiliteringsresultat för strokepatienter i en särskild fas.

För att aktivera muskler skickas EMG-signaler från hjärnan. Vid till exempel stroke eller ryggmärgsskada, försämras kommunikationen mellan hjärnan och musklerna, vilket resulterar i försämrad rörelseförmåga. Med hjälp av sensorer som placeras på huden, fångas dessa signaler upp, förstärks av robotdräkten och översätts till rörelse i exoskelettet som därmed ger stöd för rörelser.

Nu kommer dräkten att visas upp och demonstreras (alla dagar) i Robotdalens monter Vitalis 2018, Nordens ledande eHälsomöte, på Svenska Mässan i Göteborg mellan 24-26 april. Läs mer om aktivitetsytan och hålltiderna på robotics@vitalis här.

Och apropå aktivitetsytan vill vi dessutom flagga lite extra för den nyinsatta programpunkten “Sensorsystem för viktmonitorering av hjärtsviktspatienter” där representanter från Västra Götalandsregionen (VGR) berättar om sina erfarenheter av sensorsystemet Safebase, som körts skarpt i vårdverksamheten under det senaste året. Du kan höra om detta på tisdagen, 24 april kl 12:00.

Dessutom kommer den sömngivande roboten Somnox, den mobila plattformen Tek RMD och flera andra hälsorobotikprodukter att demonstreras och visas upp i Robotdalens monter (B09:64). Läs mer om detta här.

Välkommen, vi ses på Vitalis 2018!

...

 


Senaste artiklar