Somnox sömnhjälpsrobot vinnare av Robotdalen Innovation Award 2017

En sömnhjälpsrobot, skapad av ett holländskt team, utsågs till vinnare av den internationella pristävlingen Robotdalen Innovation Award 2017 vid en prisceremoni på Expectrum i Västerås den 6 februari. Det danska startupbolaget Berger Neurorobotics vann specialpriset Emerging Technologies Award.

Juryns motivering till Innovation Award 2017 löd: ”Somnox sömnhjälpsrobot är innovativ, den adresserar ett viktigt samhällsproblem och är nära kommersialisering. Den har ett trovärdigt vetenskapligt stöd för att lösa den adresserade svårigheten med sömnproblem, med pågående kliniska studier. Genom att samla in data om sovcykeln simulerar Somnox mänsklig andningsrytm och hjälper användaren att somna. Den kuddformade produkten styrs av en mobil applikation och kan erbjuda ljus och ljud, vilket gör dess användning enkel och tilltalande för en vanlig användare.” Juryn bestod av Narges Asadi, Industridoktorand, Volvo Construction Equipment och Petter Ögren, associate professor, CAS, Kungliga Tekniska Högskolan.

Genom att vinna Robotdalen Innovation Award 2017 får teamet bakom Somnox en summa på 150.000 kronor, där 50.000 kronor är prispengar och 100.000 kronor erbjuds att användas för att utveckla konceptet i samarbete med Robotdalen. Den internationellt orienterade tävlingen riktar sig till innovatörer, entreprenörer, utexaminerade studenter och doktorander från hela världen som har idéer, koncept eller lösningar med kommersiell potential och banbrytande teknik, inom vissa områden av robotik och automation.

- Denna robotiserade produkt, som är den första ickemedicinska lösningen för sömnproblem, är i linje med vår satsning på nya tekniska lösningar för vård och omsorg, och passar väl in i vårt arbete med att utveckla det vi kallar Technology for Independent Life, säger Peter Stany, Innovation Driver på Robotdalen.

Vid ceremonin utsågs även det danska teamet Berger Neurorobotics till vinnare av specialpriset Emerging Technologies Award 2017, för sin lösning gällande maskininlärande teknologi som adresserar viktiga frågor och behov inom fysiologi och hälsa, i detta fall ett hjälpmedel för dementa. Priset ger teamet 75.000 kronor, varav 25.000 är prispengar och 50.000 är för utveckling.

Den första Robotdalen Innovation Award tilldelades i 2012 (mellan 2007-2011 var det Robotdalen Scientific Award). Tidigare vinnare har varit Bioservo Technologies, Inerventions, Tinkerbots, Furhat Robotics, openbionics.org, Odico Form Robotics och CRG. Emerging Technologies Award delades ut för första gången detta år.

Julian Jagtenberg / Somnox vann Robotdalen Innovation Award 2017.
 

Julian Jagtenberg, Somnox, vinnare av Robotdalen Innovation Award 2017, tillsammans med Stoyan Stoyanov och Lyubomir Hristev, Berger Neurorobotics som vann specialpriset Emerging Technologies Award.

Vinnarna tillsammans med representanter från Robotdalen.
 

Läs mer om vinnarna:
https://www.somnox.nl
http://bergerneurorobotics.com

...

 


Senaste artiklar