Blogg för projektet Hjälpmedel och innovation

Hjälpmedel och innovation var ett samarbetsprojekt mellan Robotdalen och Landstinget Västmanland som pågick mellan 2014-2016, med ambitionen att tillsammans göra fler nya produkter tillgängliga för äldre och funktionshindrade.

2014-12-17 i av Hjälpmedel och innovation
I mitten av december träffades chefer och medarbetare inom hjälpmedelsverksamheten i Sverige på en nationell logistikkonferens. Där presenterades flera olika lösningar på logistiska problem.
2014-12-11 i av Hjälpmedel och innovation
Onsdagen den 10 december åkte projektgruppen till Danderyds sjukhus för att träffa SLL Innovation. Med oss hade vi innovativa kollegor från länet - från Medicinsk Teknik, Innovationsslussen, Almi och Västerås Science Park.
2014-11-26 i av Hjälpmedel och innovation
Hjälpmedel och innovation var förstås med på Höstlovskul på Hjälpmedelscentrum den 30 oktober. Hit kom 200 glada besökare som tog elrullstolskörkort, åkte "linbana" i taklyft, provade olika sporter som passar de med (och utan) funktionsnedsättning , åkte häst och vagn, kollade in i en ambulans och mycket annat.
2014-11-04 i av Hjälpmedel och innovation
Projekt Hjälpmedel och innovation hade en välbesökt egentillverkad proffsig monter på mässan. Det var fantastiskt att efter en spännande process med allt förarbete och planering äntligen få möta alla besökare. I år slog mässan publikrekord, över 1600 besökte mässan under de två dagarna.
2014-09-22 i Fokus Hjälpmedel Mässa av Hjälpmedel och innovation
Vi jobbar just nu för fullt med förberedelser för mässan Fokus Hjälpmedel som går av stapeln den 15-16 oktober. Fokus Hjälpmedel är den ledande mötesplatsen för innovation och framtid för personer med funktionsnedsättning Mässan är en plats där du som jobbar i branschen eller själv har en funktionsnedsättning tillsammans med leverantörer, innovatörer och tillverkare skapar framtidens hjälpmedel!
2014-06-30 i av Hjälpmedel och innovation
"Det har jag aldrig provat tidigare, så det klarar jag helt säkert" säger Pippi Långstrump. Hur många av oss tänker som Pippi egentligen? När det gäller att hitta fler hjälpmedelslösningar som gör vardagen enklare har vi genom projekt Hjälpmedel och innovation försökt att tänka i nya banor och vi har provat på arbetsätt vi aldrig tidigare provat. Är det då i alla lägen klokt att tänka som Pippi Långstrump?
2014-06-23 i av Hjälpmedel och innovation
LoU står för Lagen om offentlig Upphandling. Lagen används när någon ska sälja till offentlig sektor eller när offentlig sektor ska köpa något. LoU finns till för att offentliga medel ska användas på det mest effektiva sättet, för att skapa rättvis konkurrens och för att öppna EU´s inre marknad. Vi som är involverade i arbetet med att sprida innovationer inom gruppen äldre och personer med funktionsnedsättning hade bjudits in av projekt Mistel för att lyssna på Mats Runkvist som är projektledare på Välfärdsteknologienheten i Västerås stad. Han började med att prata om: ”Att sälja till offentlig sektor –LoU för nybörjare”. Vi hade alla erfarenheter av LoU och frågorna var så otroligt många. Detta tydde på att initiativet från Mistel gällande kunskapsseminariet varit helt rätt!
2014-06-17 i av Hjälpmedel och innovation
Varför ska vi använda oss av ny teknologi? En talare på dagens SUNSIDE seminarium var Charlotte Brogren generaldirektör på Vinnova. Hon betonade den stora vikten av att hitta nya lösningar. Flera av oss ruskades om när vi gjordes uppmärksamma på att för 25 år sedan var det faktiskt kriminellt att bedriva bemanningsföretag och för bara tio år sedan fanns varken Spotify, Twitter eller Facebook. Av världens nu 500 största företag så kommer en tredjedel inte längre finnas om 10 år. Människan har alltid tagit till sig och använt ny teknik när hon ställs inför stora utmaningar. För att hitta lösningar på hur vi underlättar implementering av nya produkter i Hälso- och sjukvård var intressenter och organisationer inbjudna till SUNSIDE´s andra seminarium på Aros Congress Center i Västerås i fredags. SUNSIDE är ett projekt där Robotdalen har beviljats medel av Vinnova för att under 2014 genomföra en förstudie om en nationell innovationsprocess. En process som ska säkerställa att nya innovationer för hälso- och sjukvårdssektorn förverkligas och blir till produkter och tjänster i livskraftiga företag
2014-06-05 i av Hjälpmedel och innovation
Idag kom KPR (Kommunala pensionärsrådet) till Hjälpmedelscentrum på studiebesök för att få veta mer om nyheter, nytänkande och ny teknik inom hjälpmedelsområdet. Carin Lidman, socialdemokrat och ordförande i Äldrenämnden passade på ett prova en eldriven cykel med extra lågt insteg.
2014-05-30 i av Hjälpmedel och innovation
”Vad har en Väterbottenost gemensamt med penicillin och Post-it lappar? De har kommit till av misstag. Västerbottenosten var från början en bit ost som ystades för länge. Penicillin var resultatet av slarvig städning bland provrören. Post-it lapparna var ett superlim som aldrig torkade. För att lyckas måste man våga misslyckas”. Detta tänkvärda citat kommer från Svenska Uppfinnarföreningen.

 


Senaste artiklar